|
Retete de Craciun - Colaci
|
Luni, 17 Decembrie 2012 |
Colacii de Craciun sunt preparate extrem de importante, sacre prin simbolurile pe care le reprezinta, iar pentru femeile care urmeaza traditiile indeaproape, sunt nelipsiti de pe masa de sarbatori .
Colacii sunt preparati din aluat dospit si sunt mancati la mese rituale, daruiti colindatorilor si oferiti ca pomana pentru linistea sufletelor celor morti.
Colacii pot avea forma de cerc, potcoava, stea, inchipuind soarele, luna, stelele de pe cer, dar pot avea si forma de papusa sau de cifra opt, cea din urma reprezentand trupul antropomorf al divinitatii indo-europene si crestine.
Daca doriti sa tineti cont si de vechiile traditii si sa aveti pe masa de Craciun si acesti colaci, in continuare va prezentam reteta lor:
Ingrediente:
- 1 kg de faina; - 50g drojdie; - 1 pahar mare cu lapte; - 250 g ulei de floarea soarelui - 50 g unt topit; - 8 oua; - 300 g zahar; - 2 linguri de rom; - 1 lingurita de sare; - esenta de vanilie; - coaja de lamaie rasa; - 100 g stafide; - 1 ou pentru uns tava - zahar
Mod de preparare:
Maiaua se prepara din faina cernuta. O parte din aceasta se oparaste cu trei sferturi din paharul de lapte, dat intr-un clocot in prealabil. Se amesteca bine pana se raceste, apoi se adauga drojdia dizolvata in restul de lapte caldut.
Se amesteca bine si se lasa la crescut. Intre timp, se bat galbenusurile si se amesteca cu sare si zahar pana ce acestea se topesc. Compozitia se incalzeste usor. Se adauga 2 linguri de ulei, romul, smantana, vanilia, stafidele si coaja de lamaie.
Dupa ce se amesteca bine, se adauga albusurile batute spuma si se pune totul peste maiaua crescuta. Se amesteca usor, adaugand restul de faina si se framanta timp de 30 de minute, pana coca nu se mai lipeste de maini. Se incoporeaza uleiul amestecat cu untul caldut.
Coca se netezeste, se acopera vasul si se lasa la crescut. Timpul mediu este de 4 ore. Apoi odata crescuta, coca se aseaza in forme unse.
Coca se intinde cat lungimea formei, apoi se unge cu unt si ulei si se ruleaza.
Rulourile se pot impleti in doua sau in trei si in acest caz vor fi subtiri, iar daca ramane un singur rulou, acesta se face mai gras. Se fac rulouri subtiri si atunci cand cozonacul se umple cu nuci, rahat, cacao etc.
Coca crescuta in forme se unge cu ou batut, se presara pe deasupra cu zahar tos sau cu mac. Se pot adauga si bucati de miez de nuca. Se coc la inceput la foc domol, iar dupa 1/4 ora la un foc potrivit. Se incearca des ca sa nu stea mai mult de 3/4 ora in cuptor, deoarece se innegreste.
Pofta buna!
Te-ar putea interesa: Retete de CraciunE drept ca era mult mai usor in vizita la ai tai in ziua de Craciun. Nu trebuie insa sa-ti faci prea multe griji din cauza ca anul acesta tu vei fi gazda – te vei descurca de minune. Iti propunem un meniu cu retete de Craciun, pe cat de traditional, pe atat de special prin modul de prezentare si servire al fiecarui fel in parte. Retete de Craciun - Crema de zahar arsO masa completa de Craciun presupune, pe langa preparatele traditionale, si pregatirea unui desert gustos. O varianta usor de pregatit este crema de zahar ars. Retete de Craciun - Poale-n brauCea mai cunoscuta si apreciata placinta romaneasca este cea numita "poale-n brau". Cu siguranta ai auzit de ea, asa ca ar fi o idee minunata sa pregatesti pentru masa de Craciun o astfel de reteta pentru desert.
|
|
|
|
|
|
|
Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival Vrei sa afli cum poti avea un suflet fericit intr-un corp sanatos? Vrei sa inveti ce schimbari trebuie sa faci in viata ta pentru a stabili echilibrul intre trup, minte si spirit? Vrei sa descoperi tehnici noi pentru a fi mai relaxat? Vrei sa gasesti instrumente care te vor ajuta sa ai o noua abordare in relatii si cariera pentru a avea succes?
-
Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
Cu toamna in par Vrei o schimbare de look pentru un nou anotimp? Vrei sa primesti toamna cu bratele deschise si cu un chip schimbat? Incepe cu parul - o tunsoare potrivita, care sa iti puna in evidenta trasaturile si frumusetea este primul pas in imbunatatirea look-ului.
-
Cu toamna in par
Make-up trends pentru sezonul rece Privirile ucigatoare, in cel mai bun si figurat sens al cuvantului, sunt la putere in acest sezon, in materie de make-up. Pornind de la culoare si ajungand pana la schimbarea formei sprancenelor, totul in acest sezon graviteaza in jurul machiajului ochilor.
-
Make-up trends pentru sezonul rece
Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei Intre 27 si 29 septembrie Targul Ghidul Miresei, organizat in Centrul
Expozitional Romexpo, aniverseaza cea de a X-a editie. Organizatorii au
pregatit viitorilor miri un nou numar al revistei Ghidul Miresei si
premii de peste 10.000 de euro: o nunta completa, o luna de miere,
rochii de mireasa, accesorii, sedinte foto, muzica pentru nunta,
bijuterii si accesorii.
-
Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
Umbrele...de toamna Toamna se apropie si vremea capricioasa incepe sa puna stapanire pe tara noastra. In afara
de jachete, pulovere si pantaloni trebuie neaparat sa-ti accesorizezi tinuta cu noile...umbrele,
atat de necesare intr-o toamna ploioasa.
-
Umbrele...de toamna
Cum sa ai buze frumoase Cine nu isi doreste buze senzuale, moi, delicate si perfect conturate? Aceasta toamna sta, in ceea ce priveste nuantele buzelor, sub semnul culorii si pasiunii. Astfel, pe scena se vor prezenta culori dintre cele mai senzuale si incitante, puternice si pline de feminitate. Make-up artistii anunta o toamna colorata si sexy, iar stilul "total make up" revine in forta, scotand astfel in evidenta intregul chip, fara a pune accent pe o singura parte a acestuia.
-
Cum sa ai buze frumoase
Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna Vesta confortabila este una dintre elementele esentiale ale garderobei
de iarna. Cand o porti peste o rochie draguta cu imprimeuri, o pereche
de blugi sau un pulovar, aceasta adauga un element textural cool
oricarei tinute fara a o ingreuna.
-
Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
|
|
|
|
|
|
|
|