Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

"Sase feluri de a muri", de Marius Oprea, un volum ce imbina istoria cu literatura

Miercuri, 15 Aprilie 2009
"Sase feluri de a muri", de Marius Oprea, un volum ce imbina istoria cu literatura"Sase feluri de a muri", cel mai recent volum semnat de presedintele Institutului pentru Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, Marius Oprea, care imbina documentarea istorica cu stilul literar, a fost lansat luni, la Bucuresti.La lansarea cartii au vorbit istoricul Zoe Petre si scriitorii Mircea Cartarescu si Stelian Turlea.



La lansarea cartii au vorbit istoricul Zoe Petre si scriitorii Mircea Cartarescu si Stelian Turlea.
    
Volumul "Sase feluri de a muri", editat de Polirom, se afla la limita dintre fictiune si istorie. Autorul porneste de la sase istorii din comunism, atestate de documente, care au in comun moartea. Sase istorii cu acelasi final tragic, in care personajele intra in legatura cu scriitorul, i se confeseaza. Marius Oprea prezinta evenimentele si ii descopera in arhive pe actorii acestora, iar apoi le creioneaza un intreg destin.
    
Istoricul Zoe Petre a declarat la lansare ca volumul lui Marius Oprea se deosebeste de cele care l-au precedat printr-o "calitate literara aparte". "Cartea lui Marius nu este o carte a unui scriitor de scrieri istorice", a  mai spus Zoe Petre, subliniind ca stilul confesiunii este unul deosebit.
    
"Sase feluri de a muri" este o carte care capteaza emotia cititorilor, desi autorul se bazeaza, asa cum observa si cea care prefateaza volumul, Zoe Petre, pe "nesfarsita banalitate a oceanului de procese-verbale", informeaza Mediafax.
    
La randul lui, Mircea Cartarescu l-a descris pe Marius Oprea drept "unul dintre cei mai curajosi oameni care traiesc in Romania". Scriitorul a marturisit ca, uneori, i-a fost teama pentru viata lui Marius Oprea. "Noi, cand vorbim de supravietuitori, ne gandim la ei ca la niste eroi care vor trai intotdeauna", a spus Mircea Cartarescu, spunand ca, dimpotriva, asupra supravietuitorilor unui regim planeaza spectrul mortii.
    
Autorul volumului a marturisit la lansare ca si el, ca istoric, a avut uneori intrebari legate mai degraba de vocatia de scriitor, fiind preocupat de "dramele marunte". "De acum inainte imi va fi foarte greu sa ma rezum la a scrie studii seci, aplicate", a spus Marius Oprea, subliniind ca nu are de gand sa isi refuleze chemarea de scriitor, chiar daca academicienii ar putea sa il puna la zid.
    
Represiunea comunista este infatisata in romanul "Sase feluri de a muri" in dimensiunea sa cea mai profunda, dincolo de statisticile reci pe care le citeaza de obicei istoricii. Moartea, traductibila la scara istoriei in termeni stiintifici sau juridici, devine ea insasi personaj.Totodata, cartea descrie lupta inversunata a Securitatii in anihilarea manifestarilor libertatii de opinie in perioada comunista. Autorul isi depaseste rolul de simplu evocator al unor intamplari mai mult sau mai putin indepartate si devine contemporan cu eroii sai, Mugur Calinescu, tanarul care a "manjit" cu creta alba peretii Casei de Cultura a Sindicatelor din Botosani cu lozinci anticomuniste, cei cinci "spioni" fara voie capturati in munti de Securitate si apoi executati, Vasile Cristurean, cel care si-a semnat condamnarea la moarte pentru ca a oferit adapost unui tanar "dezertor", Pavel Aranici, fost magazioner la Uzina de Cabluri si Radiatoare din Brasov, devenit colonel de Securitate in urma concursului de imprejurari oferit de activitatea sa de prapaganda si informare, sprijinit de mama sa, bucatareasa Iuliana. Alaturi de ei sunt Silviu Craciunas, care a jucat un rol dublu - fortat de Securitate sa colaboreze, i s-a vandut acesteia, oferind informatii referitoare la diaspora romaneasca (organiza plecari ilegale in afara tarii, fiind apropiat marilor disidenti din acea vreme) -, si Alexandru Nicolski, fost spion al URSS trimis in Romania anilor '40 pentru culegerea de informatii pentru NKVD (este prins de granicerii romani si arestat pentru spionaj).
    
Marius Oprea este presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania si fost consilier al premierului pe probleme de securitate nationala. De acelasi autor, la editura Polirom au aparut "Banalitatea raului. O istorie a Securitatii in documente. 1949 - 1989" (2002, premiata de Asociatia Editorilor din Romania pentru cea mai buna carte de istorie a anului), "Ziua care nu se uita. 15 noiembrie 1987, Brasov" (in colaborare cu Stejarel Olaru, 2002), "Securistii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca politie politica. Studiu de caz: arhiva Comitetului Municipal de Partid Brasov" (coordonator, 2002), "Chipul mortii: dialog cu Vladimir Bukovski despre natura comunismului" (2006), "Bastionul cruzimii: o istorie a Securitatii (1948 - 1964)" (2008).
    
La editura Cartea Romaneasca a publicat, in 2008, volumul de versuri "America! America!", nominalizat la Premiile revistei Observator cultural.


Te-ar putea interesa:
Mesaje (1) »
...
scris de sfgh, June 27, 2010

ajutor mor de.a binelea...


Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii