Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Inamicii tacuti din cosmeticele noastre - Partea I

Vineri, 24 Decembrie 2010
Inamicii tacuti din cosmeticele noastre - Partea I
Foto: Hepta
Odata cu veritabila explozie de produse de tot felul facilitata de capitalism si de aparitia unei puzderii de supermarketuri si magazine specializate pe tot felul de produse, ne-am vazut pusi in fata situatiei de a lua o gramada de decizii de fiecare data cand iesim la cumparaturi. Insa pentru a face o decizie cat mai buna pentru noi si pentru cei din jurul nostru, aceasta trebuie luata in deplina cunostinta de cauza. Asa ca nu pot sa nu ma intreb, cat de des suntem constiente de alegerile pe care le facem atunci cand cumparam, spre exemplu, un produs cosmetic?

Care sunt criteriile pe care le aplicam atunci cand ne cautam o crema de fata, sa zicem? Marca, mirosul cremei, consistenta, parerile mai mult sau mai putin avizate ale vreunei prietene? Suntem indemnate de tot soiul de campanii de informare sa citim cu atentie prospectul fiecarui produs pe care il cumparam, insa sa fim serioase, cat de des chiar facem asta? Din nefericire, in lipsa unei legislatii care sa tina producatorii de cosmetice in frau, adeseori riscam sa ne alegem cu produse care nu numai ca nu isi indeplinesc scopul initial, dar chiar ne pericliteaza in timp sanatatea.

Asadar, care sunt principalii inamici de pe lista de ingrediente ale produselor cosmetice?

A. Parabenii

Parabenii sunt cei mai utilizati conservanti din industria cosmetica. Din punct de vedere chimic, sunt esteri ai acidului h-hidroxibenzoic. Cel mai des intalniti parabeni sunt: metilparabenul, propilparabenul, si butilparabenul. Se gasesc in marea majoritate a produselor cosmetice (produse pentru machiaj, creme si lotiuni hidratante, produse pentru ingrijirea parului etc.), alimente (methylparaben E218, ethylparaben E214, propylparaben E216) si medicamente.

Dezbaterile privind efectul nociv al parabenilor pe termen lung au inceput atunci cand acesti compusi au fost identificati in laptele de mama si in tumorile mamare, respectiv in circa 19 cazuri din 20 (in anul 2004 - conform unor studii efectuate in Marea Britanie). In corpul uman, parabenii se comporta precum hormonii, fiind dovedit faptul ca activitatea estrogenica este implicata in declansarea unor tipuri de cancer mamar. Cele mai recente studii nu au avut ca rezultat lamurirea situatiei. In principal, desi mimeaza efectele estrogenului, parabenii in concentratiile scazute folosite in produsele cosmetice nu sunt daunatori organismului. Studiile efectuate nu au vizat insa uzul pe termen lung al cosmeticelor ce contin aceasta substanta.

Cazul parabenilor ramane inca unul controversat, insa mergand pe formula "paza buna trece primejdia rea" este indicat sa evitati folosirea produselor ce apeleaza la acest fel de conservanti.

B. Lanolina
Lanolina este o substanta vascoasa, de culoare galbena, secretata de glandele sebacee din pielea oilor. Cunoscuta si sub denumirea de "grasimea oilor", lanolina este adeseori folosita in industria produselor cosmetice deoarece hidrateaza piela in profunzime si se absoarbe mai repede decat alte uleiuri.

Potrivit siteului healthy-communications.com, nu exista studii stiintifice care sa coreleze lanolina cu hidratarea intensa a pielii. Insa, din cauza riscului unor tratamente cu insecticide sau pesticide, lanolina poate fi daunatoare pielii sensibile. Obtinuta dupa prelucrarea lanii, lanolina este o substanta usor de preparat, iar pretul acesteia este relativ scazut. Utilizarea produselor pe baza de lanolina in exces poate provoca intoxicatii, acompaniate de simptomele caracteristice: stari de greata, voma, diaree, urticarie.

C. Uleiul mineral (Petrolatum, petroleum)
Uleiul mineral este un derivat sintetic al petrolului, folosit foarte des in industria cosmetica datorita avantajelor, atat in ceea ce priveste efectele asupra pielii pe termen scurt, cat si datorita costurilor extrem de scazute.

Pe langa aria cosmeticelor, uleiul mineral se mai foloseste si in industrie, farmacologie (tratarea constipatiilor), medicina veterinara. Desi nu este atat de daunator precum parabenii, uleiul mineral blocheaza relatia piele-oxigen. Cu alte cuvinte, odata aplicat formeaza o pelicula la suprafata pielii, iar aceasta din urma nu mai poate "respira".

Paradoxal este faptul ca, desi este obtinut din petrol, uleiul mineral este unul dintre produsele cosmetice cel mai des folosite pentru bebelusi. Asadar, lasati pielea micutului sa respire si renuntati la aplicarea uleiului mineral dupa baie.

Andreea - Ina Gartoi


Te-ar putea interesa:
  • Inamicii tacuti din cosmeticele noastre - Partea a II-a

    In prima parte a acestui articol am discutat despre compusii relativ cunoscuti din produsele noastre cosmetice care au inceput sa ridice anumite semne de intrebare. Mergand pe principiul "Informatia este putere" te invitam sa descoperi alaturi de noi care sunt ingredientele de care e bine sa te feresti atunci cand pleci la vanatoare de cosmetice.

  • Inamicii din portfard

    Femeile iubesc produsele de make-up si colecteaza in portfardul lor produse pe care le folosesc zilnic dar si produse pe care le folosesc din cand in cand, sau niciodata. Insa toate produsele de make-up au un termen de valabilitate si utilizarea lor dupa data inscrisa pe ambalaj poate dauna atat frumusetii cat si sanatatii tale.

  • Cosmeticele pentru femei furnizeaza organismului 515 substante chimice zilnic

    Femeile folosesc zilnic, in medie, produse cosmetice pentru fata, corp si par care contin 515 substante chimice potential daunatoare, potrivit unui studiu realizat de o companie care produce deodorante naturale, citat de dailymail.co.uk.

  • Moda in zilele noastre

    Esti femeie si stii ca pentru a fi frumoasa sau pentru a te simti bine in pielea ta, trebuie sa fii mereu aranjata, cocheta si stilata. Insa, care este pretul pe care l-ai plati pentru un nou look? Mai bine zis, ce ai face pentru a avea exact coafura si stilul care ti se potrivesc?

  • Costumul - Armura zilelor noastre

    Costumul, ca parte indisolubila a evolutiei umane, a raspuns in fiecare etapa a dezvoltarii sociale unor functii si atributii specifice, putin diferite de la un moment la altul.

Mesaje (4) »
...
scris de Vivi farmacist, January 06, 2011

Insecticidele si pesticidele se folosesc in industria agricola doar in tratarea cerealelor sau in distrugerea unor plante nedorite nicidecum in tratarea oilor,iar in ceea ce priveste uleiul mineral are exact aceaiasi actiune ca si toate celelalte uleiuri ,neexistand ulei bun cum nu exista paraben bun.

...
scris de upsetelf, January 03, 2012

Vivi, oile sunt hranite cu furaje obtinute intensiv cu numeroase pesticide si ierbicde, din care o parte se vor regasi si in produsele de carne, lapte sau.. lanolina (mai ales ca grasimile concentreaza mare parte din substantele toxice) ^^^ Uleiul mineral nu are aceleasi proprietati ca si uleiurile vegetale, care sunt absorbite in parte de piele, ci creeaza o pelicula la suprafata pielii si impiedica evaporarea apei - ducind la o "piele hidratata" ca in reclame, numai ca pe scurt timp; pe vremuri era chiar utilizat de lucratorii de la sonde pt grabirea vindecarii ranilor, dar una este sa-l utilizezi pe suprafete mici, si alta e cind il folosesti din diferite produse. zilnic, pe mare parte din piele^^^ E adevarat ca articolul cam scirite pe unele locuri si ar fi fost de preferat si alte surse de inspiratie.

...
scris de Fake Hublot Watches, November 16, 2013

<a rel="nofollow" href=http://lanasjewelry.com/cli/index.html>Replica Rolex Watches</a> These watches are the most highly-priced of your whole lot and may price the producer up to $30 or additional to produce <a rel="nofollow" href=http://lanasjewelry.com/cli/index.html>rolex replica watches for sale</a> <a rel="nofollow" href=http://www.montanagem.com/cartierwatches.asp>fake Cartier Watches</a> . <a rel="nofollow" href=http://lanasjewelry.com/cli/index.html>Replica Rolex Watches</a> What sets the Swiss Rolex Replicas aside is their amazing focus towards the small specifics that other individuals get incorrect or just ignore.

...
scris de patek philippe replica, January 07, 2014

<a rel="nofollow" href=http://www.alpine-air.com/faux.php>http://www.alpine-air.com/faux.php</a> Just the evaluation of these attending absolutely the omega watch and what action could be respectful with the acquisition can have no difference. <a rel="nofollow" href=http://www.alpine-air.com/faux.php>rolex copies</a> <a rel="nofollow" href=http://www.yourdiabeticcat.com/montblanc/>replica montblanc watches</a> <a rel="nofollow" href="http://www.actoverco.com/bvlgari/">replica bvlgari watches</a> outlet <a rel="nofollow" href=http://www.alpine-air.com/faux.php>where to buy a fake rolex</a> So no one will apperception can be a reproduction, <a rel="nofollow" href=http://www.actoverco.com/bvlgari/>replica bvlgari watches</a> although not extra affidavit why you need to acquire an Omega Duplicate Seamaster view us.

Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii