Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Retete de Craciun - Colaci

Luni, 17 Decembrie 2012
Retete de Craciun - ColaciColacii de Craciun sunt preparate extrem de importante, sacre prin simbolurile pe care le reprezinta, iar pentru femeile care urmeaza traditiile indeaproape, sunt nelipsiti de pe masa de sarbatori .

Colacii sunt preparati din aluat dospit si sunt mancati la mese rituale, daruiti colindatorilor si oferiti ca pomana pentru linistea sufletelor celor morti.

Colacii pot avea forma de cerc, potcoava, stea, inchipuind soarele, luna, stelele de pe cer, dar pot avea si forma de papusa sau de cifra opt, cea din urma reprezentand trupul antropomorf al divinitatii indo-europene si crestine.

Daca doriti sa tineti cont si de vechiile traditii si sa aveti pe masa de Craciun si acesti colaci, in continuare va prezentam reteta lor:

Ingrediente:

- 1 kg de faina;
- 50g drojdie;
- 1 pahar mare cu lapte;
- 250 g ulei de floarea soarelui
- 50 g unt topit;
- 8 oua;
- 300 g zahar;
- 2 linguri de rom;
- 1 lingurita de sare;
- esenta de vanilie;
- coaja de lamaie rasa;
- 100 g stafide;
- 1 ou pentru uns tava
- zahar

Mod de preparare:

Maiaua se prepara din faina cernuta. O parte din aceasta se oparaste cu trei sferturi din paharul de lapte, dat intr-un clocot in prealabil. Se amesteca bine pana se raceste, apoi se adauga drojdia dizolvata in restul de lapte caldut.

Se amesteca bine si se lasa la crescut. Intre timp, se bat galbenusurile si se amesteca cu sare si zahar pana ce acestea se topesc. Compozitia se incalzeste usor. Se adauga 2 linguri de ulei, romul, smantana, vanilia, stafidele si coaja de lamaie.

Dupa ce se amesteca bine, se adauga albusurile batute spuma si se pune totul peste maiaua crescuta. Se amesteca usor, adaugand restul de faina si se framanta timp de 30 de minute, pana coca nu se mai lipeste de maini. Se incoporeaza uleiul amestecat cu untul caldut.

Coca se netezeste, se acopera vasul si se lasa la crescut. Timpul mediu este de 4 ore. Apoi odata crescuta, coca se aseaza in forme unse.

Coca se intinde cat lungimea formei, apoi se unge cu unt si ulei si se ruleaza.

Rulourile se pot impleti in doua sau in trei si in acest caz vor fi subtiri, iar daca ramane un singur rulou, acesta se face mai gras. Se fac rulouri subtiri si atunci cand cozonacul se umple cu nuci, rahat, cacao etc.

Coca crescuta in forme se unge cu ou batut, se presara pe deasupra cu zahar tos sau cu mac. Se pot adauga si bucati de miez de nuca. Se coc la inceput la foc domol, iar dupa 1/4 ora la un foc potrivit. Se incearca des ca sa nu stea mai mult de 3/4 ora in cuptor, deoarece se innegreste.


Pofta buna!



Te-ar putea interesa:
  • Retete de Craciun

    E drept ca era mult mai usor in vizita la ai tai in ziua de Craciun. Nu trebuie insa sa-ti faci prea multe griji din cauza ca anul acesta tu vei fi gazda te vei descurca de minune. Iti propunem un meniu cu retete de Craciun, pe cat de traditional, pe atat de special prin modul de prezentare si servire al fiecarui fel in parte.

  • Retete de Craciun - Caltabosi

    De pe masa de Craciun nu trebuie sa lipseasca in nici un caz caltabosii. Invata cum sa ii prepari si cu siguranta ca intreaga familie va fi incantata.

  • Retete de Craciun - Tort Dobos

    Cum de pe masa festiva de Craciun nu trebuie sa lipseasca tortul, va recomandam reteta de tort Dobos. Un desert delicios potrivit persoanelor care adora prajiturile cochete, extrem de dulci.

  • Retete de Craciun - Crema de zahar ars

    O masa completa de Craciun presupune, pe langa preparatele traditionale, si pregatirea unui desert gustos. O varianta usor de pregatit este crema de zahar ars.

  • Retete de Craciun - Poale-n brau

    Cea mai cunoscuta si apreciata placinta romaneasca este cea numita "poale-n brau". Cu siguranta ai auzit de ea, asa ca ar fi o idee minunata sa pregatesti pentru masa de Craciun o astfel de reteta pentru desert.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii